303b Esther en Elisabeth van de KarPapa en Moeke Bonte aan de Moerakkerstraat 3 kregen 5 kinderen, namelijk (naar leeftijd) Corrie, Joke, Hans, Lidy en Jan. Midden 1943 kwam er een 6e kindje bij namelijk een joodse meisje van vierenhalf jaar uit Amsterdam. Haar naam was Elisabeth van de Kar, rechts op de foto.
Lees hier het indrukwekkende verhaal.

 

Jules KanOp zijn onderduikadres luisterde Jules altijd naar de illegale radio. Hierdoor kon hij in het laatste jaar van de oorlog het illegale blad "Het Vrije Woord" uitgeven.

oomleendoor Willeam Ouwendorp (achterneef van Leendert de Visser)

Op het Intranet van de politie werd in 2021 de oproep gedaan om politieverhalen uit de familie met betrekking tot de Tweede Wereldoorlog te delen.
Naar aanleiding van deze oproep is onderstaand verhaal over Leendert de Visser opgetekend.

Filip Casters

De Nazificatie van Maassluis  (door Maarten van Buuren)

Dit boek gaat vooral over agent Filip Caspers die behalve in Maassluis ook in Deventer een zeer kwalijke rol heeft gespeeld in WO2. Vele joden in Deventer zijn omgekomen door zijn handelen.

Meynert 0196a

Op het grote complex van Brinkgreven waren genoeg mogelijkheden voor onderduik.

JPSweelinckstraat 11In 2016 zijn Oscar Westers en zijn vrouw Pieta Schoenmaker aan de J.P. Sweelinckstraat 11 komen wonen.
Oscar had gehoord over de onderduik in zijn woning en heeft zich verder verdiept in de geschiedenis van zijn onderduikhuis.

Cover boek voorkant nieuw

Beroofd volgens de regels. Het lot van 7 joodse ondernemers in Deventer (door Joep Boerboom)

Dit boek vertelt het aangrijpende verhaal van de wettelijk geregelde beroving van zeven markante joodse ondernemers in Deventer tijdens de bezetting.