Onderduikhuizen voor Joden in Deventer

Deze website is een bijdrage aan de geschiedschrijving van de stad Deventer. Er wordt een overzicht gegeven van de panden, waarin zich hier tijdens de bezettingsjaren 1942-1945 de Joodse onderduik heeft afgespeeld.

Joden in Nederland

In de tweede wereldoorlog zijn meer dan 100.000 Joden uit Nederland door de bezetter om het leven gebracht. Het grootste deel daarvan had gehoor gegeven aan het Duitse bevel om zich voor ‘een werkkamp in het Oosten’ te melden, niet wetend dat het om vernietigingskampen ging waar zij kort na aankomst vermoord zouden worden. De rest van de Joodse mensen vertrouwde het niet en dook onder. Het kwam voor dat binnen een familie sommigen zich aanmeldden en anderen onderdoken. Talrijke kleine kinderen werden bovendien aan onbekenden toevertrouwd door hun Joodse ouders vòòr hun deportatie. Van de aldus uit het openbare leven verdwenen Joden zijn er veel gered, een grove schatting is 25.000. Helaas zijn vele anderen door toeval of verraad gevonden en in een vernietigingskamp of elders alsnog vermoord.


Ook in dit kleine huis waren onderduikers.

Veldstraat 10De schilder Gerrit Jan Gosen (1909) en zijn vrouw Elisabeth Gosen-Kuiper (1912) woonden met hun dochtertje in dit kleine huis.
Veel ruimte voor onderduikers kan er niet zijn geweest. Niettemin hebben zij een Joodse man uit Deventer en zijn beide dochters opgenomen. 

Hoelang, dat is niet bekend. Maar in ieder geval van september 1944 tot aan de bevrijding in april 1945.
Achteraf ontvingen zij hiervoor van de gemeente een vergoeding van fl. 25,- per week omdat zij ‘kwartiergevers waren geweest vanaf 17 september 1944 tot 15 mei 1945.’ Voor een vergelijkbaar geval zie Zwolseweg 100.

Het adres op de kaart