Het pand Smedenstraat 50 werd in 1966 gesloopt en had de kwalificatie krot met de aantekening sanering.

Tijdens de bezetting woonde hier Tijs Bolt. Tijs Bolt en zijn vrouw Abelina Beekman kregen 6 kinderen, waarvan er twee als baby overleden.
Het oudste kind is zoon Jan Reinder, dan zoon Jouke, dan dochter Elizabeth en de jongste dochter Elsje. Over Tijs is bekend dat hij het Joodse gezin Daan Vrenkel (1905-1943), Saartje Vrenkel- West (1909-1943) en dochter Greta (1932-1943) verborg.
Twee beruchte Deventer politiemannen, C. en W., vermoedden dat hier Joodse mensen ondergedoken zaten. Op 22 oktober 1942 deden zij een nachtelijke inval. Maar voor ze de kans kregen het huis te doorzoeken ging het gezin Vrenkel er over het dak vandoor, daarbij geholpen door de zonen van Bolt. Ze vonden een nieuwe schuilplaats in Erasmusstraat 27.

Na hun speurtocht door het huis dropen de Jodenjagers af, maar enige tijd later, in diezelfde nacht, stonden zij opnieuw bij Bolt voor de deur. Wellicht nijdig omdat ze eerder geen arrestaties hadden kunnen verrichten wilden ze onverwachts nog een keer toeslaan. Zij namen Bolt mee naar het politiebureau. Onderweg daarheen werd hij mishandeld. Door een harde klap met een revolver liep hij een kaakfractuur op. Ook op het bureau werd Bolt nog eens bedreigd. Hij moest vertellen waar de Joodse familie gebleven was, maar hij liet niets los. Toen hij volhardde in zijn stilzwijgen moest hij mee naar een van de Overstraten en daar werd aan een bewoonster gevraagd of dit de persoon was waarover zij gesproken had. Blijkbaar had deze vrouw Bolt aangegeven. Na het bevestigende antwoord van de vrouw keerden ze terug naar het bureau. Daar werd hij opnieuw mishandeld, maar praten deed hij niet.

Zoon Jouke, geboren 6 september 1922 te Borger is op 15 augustus 1944 door de bezetter gearresteerd in Deventer, wegens vervalsing van een pas.
Via Ommen kwam hij 26 augustus aan in Kamp Amersfoort. Vandaar werd hij naar Kamp Neuengamme gedeporteerd, waar hij 10 september 1944 aankwam. Op 3 mei 1945 is hij daar overleden.
Hierover willen we meer weten en nog nader onderzoek doen; meldt het ons s.v.p.als u hier meer over weet. (huvojo@home.nl

Het adres op de kaart