Vroeger was hier gevestigd de groothandel in zoetwaren Daventria.

Papenstraat 49 51En bovendien - daarachter aangebouwd - een bakkerij zonder verdieping. Er was in de gevel links een dubbele deur welke werd gebruikt voor het laden en lossen van de bestellingen en in het midden de voordeur welke de toegang was zowel voor de bakkerij als voor de groothandel. De twee nummers werden dus niet gebruikt ter onderscheiding van beide. Eigenaar van dit alles was Hendrikus Josephus Peters (1912). Hij woonde daar niet.

35 zolder grootOp de zolder boven de groothandel heeft in1943 enige tijd het Joodse echtpaar Simon (Julius Simon 1906-1989 en Lotte Simon- Falkenstein 1914-1995) gezeten, dat later naar Zwitserland is gevlucht. Dat heeft de zoon van de vroegere eigenaar van zijn ouders gehoord. Deze getuige (1951) is architect en heeft in 1982 ten behoeve van de restauratie van dit pand het gebouw opgemeten en getekend. Met het gevolg dat we nauwkeurig weten hoeveel vierkante meter het Joodse echtpaar Simon, dat daar zat, tot haar beschikking had. Dat was royaal, en bovendien was deze ruimte bewoonbaar gemaakt met meubels uit de opslagplaats voor Joodse inboedels. Maar het toilet was beneden en alleen beschikbaar als daar geen personeel aanwezig was….Het is hetzelfde echtpaar Simon, dat ook gezeten heeft op Kleine Overstraat 30 en Swaefkensstraat 45. Ook hun zoon (1935) getuigt dat zijn ouders hier ondergedoken waren.

T.b.v. de restauratie van de Athaeneumbibliotheek is rond 1968 de bakkerij afgebroken om de fragmenten van het Klooster zichtbaar te kunnen maken. Hier is nu de Athaeneumtuin. Voor de restauratie van1983 was de steeg aan de linkerzijde van het pand overdekt en hoorde ook bij het pand.

Het adres op de kaart